Tuesday, May 28, 2024
Nabizi KUPA REKLAMONI KETU
trim2 REKLAMO KETU!
trim2
Nati-Trans4
REKLAMONI KETU!
REKLAMONI KETU!
HomeMaqedoniMaqedonia dhe Shqipëria, me restorantet dhe kafenetë më të lira në Evropë

Maqedonia dhe Shqipëria, me restorantet dhe kafenetë më të lira në Evropë

Erik Blick nga Suedia erdhi në Shqipëri për 10 ditë. Ai dëgjoi se ishte i lirë, por thotë se është habitur shumë, jo vetëm nga çmimet e lira por edhe nga cilësia.

“Ushqimi në Gjirokastër dhe Berat ishte shumë i mirë. Paguam shumë pak ushqim, 10-15 euro. “Gjatë festivalit folklorik çmimet u rritën pak më shumë se zakonisht me 3-5 euro për vakt, por gjithsesi shumë të lira për ne”, thotë ai.

Me përjashtim të jugut, ku ushqimi në restorante kushton sa në Evropë (minimumi 10-15 euro pjata), turistët e shohin Shqipërinë të lirë dhe kjo është një nga arsyet e fluksit të tyre këtë vit, përveç turistit të shkëlqyer. shumëllojshmëri që i ofron vendit.

Edhe pse për shumë familje shqiptare konsumimi i shpeshtë i vakteve në restorante mund të jetë i paarritshëm, turistët e huaj që kanë të ardhura më të larta mujore mund ta përballojnë atë.

Sipas Eurostat, Shqipëria është vendi i dytë më i lirë në Evropë, sipas çmimeve më të ulëta në restorante. Në vitin 2022, niveli i çmimeve të bareve të restoranteve, i matur sipas fuqisë blerëse, në raport me mesataren e Bashkimit Evropian është 46.8%.

Kjo do të thotë se dreka, e cila kushton mesatarisht 100 euro në Bashkimin Europian, kushton më pak se gjysma në Shqipëri.

Maqedonia e Veriut është shumë pak më e lirë se Shqipëria (46.3%). Bullgaria (50.5%), Turqia (52.3%), Bosnja dhe Hercegovina (58.8%) renditen pas Maqedonisë së Veriut dhe Shqipërisë. Mungojnë të dhënat për Kosovën, raporton Ora News.

Mali i Zi dhe Serbia janë më të shtrenjtat për baret dhe restorantet në rajon, me përkatësisht 59.5% dhe 60.7% të mesatares së BE-së.

Në Shqipëri, shpenzimi për frymë në bare dhe restorante për një vit, për vitin 2022, ishte 217 euro, por këtu përfshihet edhe ajo që konsumohet nga të huajt. Kjo shifër është shumë më e ulët se mesatarja evropiane prej 1190 euro, sipas Eurostat.

Shpenzimet më të larta për kokë banori në rajon për bare dhe restorante janë në Mal të Zi me 1113 euro, që tregon një nivel shumë të zhvilluar të turizmit në vendin fqinj.

Në Maqedoninë e Veriut, ky tregues është 223 euro, dhe më i ulëti është në Serbi me 187 euro, më i ulëti në Evropë (Shqipëria është e dyta më e ulëta në Evropë, pas Serbisë).

Ylli-Limar Butik Mili
REKLAMONI KETU!
Ylli-Limar
Butik Mili
RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments