Thursday, June 20, 2024
Nabizi KUPA REKLAMONI KETU
trim2 REKLAMO KETU!
trim2
Nati-Trans4
REKLAMONI KETU!
REKLAMONI KETU!
HomeMaqedoniKush do të zgjidhet në rrethin e parë dhe kush shkon në...

Kush do të zgjidhet në rrethin e parë dhe kush shkon në rrethin e dytë të zgjedhjeve…

Në vendin tonë nesër mbahen zgjedhjet lokale 2021, në të cilat për funksionin e kryetarit të komunës do të garojnë 299 kandidatë, ndërsa KSHZ ka vërtetuar 576 lista për këshilltarë, përcjell Alsat. Kandidatët vijnë nga partitë politike, koalicionet, si dhe kandidatët e pavarur. Kryetarë komunash dhe këshilltarë do të zgjidhen në të gjitha 80 komunat si dhe në Qytetin e Shkupit.

Në rrethin e parë, për kryetar komune zgjidhet ai kandidat që ka marrë shumicën e votave nga personat që kanë votuar, nëse në zgjedhje dalin një e treta nga numri i përgjithshëm i votuesve të regjistruar në Listën Zgjedhore të komunës përkatëse, në të kundërtën përsëritet i gjithë procesi zgjedhorë për komunën përkatëse.

Në disa komuna ka më tepër se dy kandidatë, ndërkaq në dhjetëra komuna pritet që votimi të përfundon në rrethin e parë, pasi garojnë vetëm nga dy kandidatë.

Nëse në rrethin e parë, asnjë kandidat për kryetar komune nuk i fiton shumicën e votave, në përputhshmëri me nenin 132, paragrafi 1 nga Kodi Zgjedhor, në rrethin e dytë votohet për dy kandidatë të cilët në rrethin e parë kanë fituar më tepër vota. Rrethi i dytë i zgjedhjeve ,bahet në afat prej 14 ditëve, pas përfundimit të rrethit të parë të zgjedhjeve. Në rrethin e dytë, kryetar komune zgjidhet kandidati që ka marrë më tepër vota.

Nëse edhe në rrethin e dytë, për çfarëdo arsye nuk zgjidhet kryetari i komunës, Komisioni Shtetërorë i Zgjedhjeve në afat prej 15 ditëve duhet ta njoftoje Qeverinë.

Këshilltarët komunal zgjidhen në rrethin e parë të zgjedhjeve, sipas të ashtuquajturës metodë të D’Hondt.

Fushata për rrethin e dytë të zgjedhjeve nis ditën e hënën 18 tetor, ndërsa përfundon me 29 tetorë, Votimi duhet të mbahet me 31 tetor.

Ylli-Limar Butik Mili
REKLAMONI KETU!
Ylli-Limar
Butik Mili
RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments