Thursday, July 25, 2024
Nabizi KUPA REKLAMONI KETU
trim2 REKLAMO KETU!
trim2
Nati-Trans4
REKLAMONI KETU!
REKLAMONI KETU!
HomeKulturëKjo është historia e Strugës shqiptare

Kjo është historia e Strugës shqiptare

Qyteti i Strugës shtrihet në jugperëndim të Republikes se Maqedonisë dhe duke jetuar me shekuj ka formuar fizonomin e saj në aspektin historik, kulturor, në art, arkitekturë, dhe në atë estetikë.

Çdo qytet ka historinë dhe të kaluarën e vet dhe ajo e bën që qytetaret të mburren, krenhohen me të. Ajo e bashkon popullin e çdo qyteti dhe bën ti respektjonë traditat dhe njëkohësisht t’ua përcjellin gjenerratave më të reja, ose më konkretisht ato përcillen prej brezit në brez. Flasim për qytetin e Liqenit të Ohrit, për historinë e këtij qyteti ku ç’do gur ose kaldërma dhe ç’do guacë e liqenit të kthjelltë paraqet pjesë përbërse e piramidës së këtij qyteti. Struga qytet i artizanteve. Gjatë zhvillimit të tij qyteti kalon nëpër periudha zhvillimi të traditave, ekonomisë dhe kulturës por mos ta harrojmë faktin se ka qenë edhe në sy të shumë pushtuesëve.

Historia e Strugës fillon nga neoliti. Buzë Drinit të Zi dhe në afërsi të tij janë zbuluar figura arti që padyshim tregojn se prej neolitit e këtej Struga ka qenë vendbanim. Simbas asaj që është e njohur prej epokës greko-romake mund të thuhet se Struga ka qenë vendbanim i rendësishëm peshkimi në afërsi të vendbanimeve Lyhnida ( Ohri i sotëm ) dhe Patra (vendbanim antik mbeturinat e të cilit janë gjetur ne fshatin Ladorisht 2 kilometra larg Strugës) Në epokën greko-romake, para ardhjes së sllavëve në ballkan, Struga ka qenë territor ku intenzivisht është zhvilluar jeta kulturore. Prej asaj koha është e rendësishme nekropola në fshatin Trebenishtë e cila ka dhënë material të shkëlqyer për shkencën greke dhe ballkanike si dhe për bazilikat e mëvonshme romake dhe bizantine në Ladorisht, Oktis dhe Dollogozhd.

Për historin kulturore të Strugës dhe rrethinës me një rendësi të vaçantë janë bazilikat në Oktis dhe në Ladorisht. Për bazilikën në Ladorisht diet se ka pasur atrium, bazilika të tilla ka ne të gjith ballkanin mirpo rrallë gjenden bazilika me mozaike në podium. Në një terren kaq të pasur në shekullin e VII erdhen sllavët, në atë periudh Ohri ishte shkatrruar nga një tërmet, gjithashtu edhe bazilikat në Oktis dhe Ladorishtë.

Prej periudhës së pushtimit otoman në Strugë ka përemendore kulturore edhe prej arkitekturës profane. Hamami edhe pse ka dimenzione të vogla i përmban të gjitha elementet e hamamëve të tjera në ballkan. Jeta kulturore e pushtimt otoman ka lënë gjurmë jo vetëm në Strugë e rrethinë por edhe më gjerë në Gadishullin Ballkanik.

Ylli-Limar Butik Mili
REKLAMONI KETU!
Ylli-Limar
Butik Mili
RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments