Sunday, June 16, 2024
Nabizi KUPA REKLAMONI KETU
trim2 REKLAMO KETU!
trim2
Nati-Trans4
REKLAMONI KETU!
REKLAMONI KETU!
HomeBotaNga viti 2019 në Zvicër do të zbatohen rregulla të reja për...

Nga viti 2019 në Zvicër do të zbatohen rregulla të reja për integrim

Konfederata në Zvicër dëshiron të promovojë më shumë integrimin e të huajve. Nga viti i ardhshëm zbatohen rregulla të reja, për shembull për aftësitë gjuhësore. Refugjatët e njohur dhe ata të pranuar përkohësisht mund të fillojnë më lehtë punësimin fitimprurës.

Dëshmi për aftësitë gjuhësore

Deri në vitin 2019, të huajt duhet të mbështeten më mirë në integrimin e tyre në Zvicër dhe të pabindurit mund të humbasin lejeqëndrimin. Këshilli Federal miratoi të martën modalitetet e reja të zbatimit të Ligjit për të huajt dhe integrimi, transmeton IndeksOnline.

Dëshmia sigurohet nëse personi ka ndjekur arsimin e detyruar ose arsimin e mesëm ose të lartë për të paktën tre vjet. Në konsultim, Këshilli Federal kishte propozuar pesë vjet dhe përfundimin e një profesioni.

Për certifikatat e gjuhëve të tjera, kërkesat do të hyjnë në fuqi vetëm pas një periudhe kalimtare prej një viti. Sekretariati Shtetëror për Migrim (SEM) vuri në dukje se në disa kantone, strukturat për kryerjen e procedurave të provës gjuhësore që përmbushin standardet e kërkuara të cilësisë ende nuk janë zhvilluar në mënyrë adekuate.

Pjesëmarrja në jetën ekonomike në Zvicër

Gjatë vlerësimit të integrimit, merren parasysh rrethanat personale. Një devijim nga kriteri i “pjesëmarrjes në jetën ekonomike” është e mundur, për shembull, në rastin e aftësive të kufizuara fizike, mendore ose psikike. Megjithatë, përjashtimet justifikohen vetëm nëse personi i prekur është i prekur nga sëmundja në rrethanat e tyre.

Rregullativa përcakton njohuritë e kërkuara. Sa më shumë të drejta të dhëna, aq më të larta janë kërkesat e gjuhës. Dhënia e një lejeqëndrimi ose leje të themelimit në rast të bashkimit familjar do të kërkojë gjithashtu njohuri gjuhësore, por në këtë rast, regjistrimi në një kurs gjuhe do të mjaftojë.

Karta C mund të tërhiqet sërish

Njerëzit që nuk dëshirojnë të integrohen, mund të kërkohet të nënshkruajnë një marrëveshje integrimi duke theksuar pritjet për to. Kantonet nuk do të detyrohen të lidhin marrëveshje të tilla.

Qasje më e lehtë në punësim

Integrimi duhet gjithashtu të promovohet përmes punës së paguar. Prej 1 janarit 2019, refugjatët e njohur dhe personat e pranuar në mënyrë të përkohshme në punë mund të regjistrohen për t’u punësuar, pasi u janë njoftuar autoriteteve të tregut të punës. Punëdhënësit nuk duhet të kalojnë nëpër një proces kompleks miratimi.

Kjo krijon qasje më të lehtë në punësim dhe lehtëson punëdhënësit, shkruan SEM. Fuqia punëtore e vendit është duke u promovuar dhe shpenzimet e ndihmës sociale po reduktohen. Varfëria, përkundër një pune, mund të merret në konsideratë, por jo një varësi nga ndihma sociale për të cilën personi nuk është përgjegjës.

6000 franga për person

Teksti gjithashtu rregullon pakot e integrimit që Konfederata ua paguan kantoneve për të mbështetur punën e tyre. Për momentin shuma mbetet 6.000 franga për person, edhe nëse qeveria planifikon ta rrisë atë në 18.000 franga deri në pranverën e vitit 2019. Ata gjithashtu mund ta përdorin ate për masat e zbatuara në strukturat e zakonshme të ndihmës sociale. Kantonet do të duhet të shpenzojnë të paktën sasinë e kontributit federal në programet e integrimit. Nëse nuk arrijnë ta bëjnë këtë, mund tu kërkohet të rimbursojnë kontributet e paguara nga Berna. /IndeksOnline/

Ylli-Limar Butik Mili
REKLAMONI KETU!
Ylli-Limar
Butik Mili
RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments