Kupa
Loris
Dhoma-Energy Reklamo ketu!
Aleanca e Strugës godet BDI-në: Mos luani me Llabunishtën! Turp t’ju vijë
Qyteti, Slider

Aleanca e Strugës godet BDI-në: Mos luani me Llabunishtën! Turp t’ju vijë

Mos luani me Llabunishtën!

Në seancën e fundit të këshillit në rend dite ishin programet e shkollave. Mes tyre ndodhi një propozim provokues dhe i paprecedentë për arsimin në Llabunishtë. Me një logjikë të paarsyetuar, drejtori i Shkollës fillore “Murat Llabunishti” me mbështetjen e Komunës së Strugës sollën programin që Llabunishtës t’i hiqen paralele, një në gjuhën shqipe dhe një në gjuhën maqedonase. Të habitur nga propozimi, kërkuam llogari nga drejtori dhe Kryetari i Komunës së Strugës, Ramiz Merko, se pse ky vendim dhe pse tani?

Nuk na u dha asnjë sqarim që do të na bindte se duhen reduktuar paralelet. Duhet t’i kujtojmë BDI-së dhe tërë opinionit publik, se në Llabunishtë dhe në gjithë Strugën hallet e arsimit janë të mëdha. Llabunishta është vendbanimi me më shumë nxënēs në rajonin tonë.

Prandaj, a nuk meritojnë ata fëmijë të mësojnë në kushte më të mira?!
Në këtë kohë pandemie doni t’i reduktoni paralelet?!
Si ka mundësi që këto katër vite nuk merreni me sakrificat e gjithë atyre mësimdhënësve që kanë punuar ku me rroga, ku pa rroga, sepse Ministria e Financave nuk jep pëlqime për vende pune?!
Po si ka mundësi që BDI, duke pasur pushtetin qendror dhe pushtetin lokal të mos marrë përsipër këto probleme, por të provokojë kaq keq llabunishtarët, duke i rrezikuar me përjashtim nga puna disa mësimdhënës?!
Pse ky propozim?
Kanë mbaruar paratë se po i harxhoni për fushatë?!

Turp t’ju vijë!

Mos bëni lojëra të tilla me ndjenjat e llabunishtarëve para zgjedhjeve! Administrata Merko me “kursimin” për arsimin dhe Qeveria Zaev me ngurimin për hapjen e vendeve të punës, donin të sillnin dje një vendim kaq absurd sa ne nuk mund ta lejonim dhe nuk do ta lejojmë të ndodhë.

Grupi i këshilltarëve – Aleanca për Shqiptarët Strugë

***

Не си играјте со Лабуништа!

На последната седница на советот, на дневен ред беа училишните програми. Меѓу дискутираните програми се даде еден провокативен и без преседан предлог за образованието во Лабуништа. Со една неразумна логика, директорот на Основното училиште “ Мурат Лабуништи“ со поддршка на Општина Струга доставија програма со која на Лабуништа и се укинуваат паралелки, една на албански и една на македонски јазик. Изненадени од овој предлог, побаравме оттчет од директорот и од Градоначалникот на Општина Струга, Рамиз Мерко, да ни одговорат зошто оваа одлука и зошто токму сега?

Не ни беше дадено никакво објаснување што ќе не убеди дека треба да се направи редукција на паралелките. Мора да ги потсетиме ДУИ и целата јавност дека во Лабуништа и во цела Струга проблемите во образованието се големи. Лабуништа е област со најмногу ученици во нашиот регион.

Затоа, зарем не заслужуваат тие деца да учат во подобри услови!?
Во време на пандемија сакате да ги редуцирате паралелките!?
Како е возможно, сиве овие четири години да не се ангажирате околу пожртвувањата на сите тие наставници кои што работеле кога со плати, кога без плати, бидејќи Министерството за Финансии не им издава одобрувања за работните места!?
Но, како е возможно ДУИ, имајќи ги централната и локалната власт, да не преземе ништо околу овие проблеми, туку напротив на најлош начин да ги испровоцира лабуништани загрозувајќи ги со отпуштање од работа неколку наставници!?
Зошто е даден овој предлог?
Ви се потрошија парите бидејќи ги трошите за кампањата!?

Засрамете се!

Не играјте си со чувствата на лабуништани пред изборите! Мерко администрацијата со “заштедата“ во образованието и Владата на Заев со запирање на дејствувањето за отварање на работните места, вчера сакаа да донесат една толку апсурдна одлука што ние не можевме да ја дозволиме и нема да дозволиме да се случи.

Група на советници – Алијанса за Албанците Струга

September 17, 2021

Struga Ekspres