Sunday, June 23, 2024
Nabizi KUPA REKLAMONI KETU
trim2 REKLAMO KETU!
trim2
Nati-Trans4
REKLAMONI KETU!
REKLAMONI KETU!
HomeMaqedoni5 ditë deri në hapjen e Kushtetutës për bullgarët: VMRO-DPMNE e vendosur...

5 ditë deri në hapjen e Kushtetutës për bullgarët: VMRO-DPMNE e vendosur të mos votojë, LSDM dhe BDI kërkojnë mbështetje

VMRO-DPMNE, me qëndrim të pandryshuar për amendamentet kushtetuese, nga tetë deputetë vlerësoi LSDM-në dhe BDI-në për përfshirjen e bullgarëve dhe përmbushjen e detyrimit të tyre ndaj BE-së.

Gjithnjë e më pak ditë mbeten deri në seancën e parë plenare për hapjen e Kushtetutës. Pas diskutimit të komisionit, procesi kalon në seancë plenare. Tashmë është e sigurt se sipas njoftimeve të kryetarit të Kuvendit, Talat Xhaferi, nëse nuk ka shumicë, seanca do të shtyhet deri në krijimin e kushteve për votim.

Të premten (18 gusht) Kuvendi fillimisht duhet të votojë për rendin e ditës. Ai mbahet me 61 vota për deputet “pro”. Pason një kërkim, pra një debat që mund të zgjasë deri në dhjetë ditë. Gjatë kësaj periudhe, deputetët kanë të drejtë të shkojnë në foltore dhe të flasin 20 minuta, ndërsa koordinatorët 30 minuta. Të njëjtën gjë mund ta bëjnë disa herë gjatë dhjetë ditëve.

Hapja e Kushtetutës për amendamente bëhet me shumicë prej dy të tretash, pra duhet ta votojnë 80 deputetë. Pa këtë numër votash, procedura nuk mund të vazhdojë.

Ndryshimet kushtetuese i referohen shtimit të pjesëve të popujve në preambulë dhe në nenet 49 dhe 78 të Kushtetutës kur numërohen pjesët e popujve në vend. Domethënë, në formulimin: “Qytetarët e Republikës së Maqedonisë së Veriut, populli maqedonas, pjesë e popullit shqiptar, populli turk, populli vllah, populli serb, populli rom, populli boshnjak dhe të tjerët”, a. Pas fjalës popull boshnjak vihet presje dhe shtohet: populli bullgar, populli kroat, populli malazez, populli slloven, populli hebre dhe populli egjiptian.

Qeveria beson se qytetarët dhe shteti kanë një mundësi unike për të konfirmuar rrugën evropiane, për të përshpejtuar integrimin evropian dhe për të arritur këtë qëllim evropian deri në vitin 2030.

Amendamentet kushtetuese me përfshirjen e popullit bullgar janë obligim që ka marrë përsipër Maqedonia për vazhdimin e negociatave me Bashkimin Evropian.

Ylli-Limar Butik Mili
REKLAMONI KETU!
Ylli-Limar
Butik Mili
RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments