Nabizi
Mobileri Kupa
Reklamo Ketu! Reklamo ketu!
Aleanca e Strugës: BDI pasi e mbushi Spitalin e Përgjithshëm në Strugë me familjarë të tarafit të Ramis Merkos, tani mundohet të largojë pa asnjë arsyetim mbi 40 të punësuar
Qyteti, Slider

Aleanca e Strugës: BDI pasi e mbushi Spitalin e Përgjithshëm në Strugë me familjarë të tarafit të Ramis Merkos, tani mundohet të largojë pa asnjë arsyetim mbi 40 të punësuar

Dega e ASH – në Strugë, pasi që ka marrë një sërë denoncimesh, përmes telefonatave dhe porosive me sms, tek perfaqësuesit politik, por edhe tek disa këshilltarë të ASH – Dega në Strugë, nga një pjesë e personelit mjeksor dhe stafit tjetër profesional, të punësuar me Kontratë në kohë të caktuar në Spitalin e Përgjithshëm të Strugës, Denoncimi për problemin në fjalë ka të bëjë me trajtimin e personelit mjeksor dhe stafit tjetër profesional, të punësuar me Kontratë në kohë të caktuar në Spitalin e Përgjithshëm të Strugës, në sferën e pagesës së rrogave dhe kontributeve ndaj tyre.
Këtij grupi me mbi 40 punëtorë, të punësuar në kohë fushate për zgjedhjet lokale të vitit 2021, edhe pse u është vazhduar Kontrata e punës edhe për vitin 2022, deri më tani mesi i muajit Gusht 2022 pra muaji i 8 i vitit, u janë paguar vetëm tre rroga mujore për vitin 2022 dhe akoma nuk kanë marrë rrogat e mbetura, por as nuk kanë informacion se si do të vazhdohet me ta më tej, për këtë arsye sot një pjesë e tyre vetëm se e kanë lëshuar vendin e punës dhe kanë marrë rrugën e mërgimit, kurse shumë të tjerë e analizojnë si opsion.

ASH – Dega në Strugë, vërteton dhe dokumenton denoncimet e ngritura nga të gjithë personat e punësuar në kohe fushate, të cilët u keqpërdorën duke u angazhuar në fushatën zgjedhore dhe u shantazhuan se do të marrin vendime pune nëse votojnë për BDI, kurse tani, të harruar, të shantazhuar, dhe të lënë në mes të katër rrugëve.

ASH – Dega në Strugë, ngre tre pyetje :
1. BDI duke vepruar në këtë mënyrë, a e trajton veten akoma si parti që kujdeset për struganët ?

2. BDI pasi e mbushi Spitalin e Përgjithshëm në Strugë me familjarë të tarafit të Ramis Merkos, dhe mundohet në forma të ndryshme të largojë pa asnjë arsyetim mbi 40 të punësuar në këtë institucion, a dëshmon se nuk i duhen më qytetarët deri në zgjedhjet e rradhës dhe se ka parim ti shfrytëzoj qytetarët “vetëm për një përdorim” ?.

3. A është i informuar ministri aktual i shëndetësisë pranë partisë Alternativa, për situatën në fjalë ?.

ASH – Dega në Strugë, kërkon që të shqyrtohet rasti në fjalë nga organet kompetente në Spitalin e Përgjithshëm në Strugë, i denoncuar nga të punësuarit dhe këmbëngul që të ndërpritet politizimin dhe partizimin e skajshëm i shëndetësisë dhe të gjithë institucioneve të tjera publike, zbatoni normat ligjore, jepni shans parimit të meritokracisë dhe mos talleni me hallet dhe nevojat e qytetarëve.
ASH – Dega në Strugë, premton pranë gjithë struganëve se denoncimet dhe hallet e qytetarëve në të ardhmen, do ti analizoj dhe do ti trajtojë me kujdesin dhe seriozitetin më të lartë, të çfarë do lloji natyre qofshin ato.

Огранокот на АА во Струга, има примено серија на пријави, преку телефон и преку смс пораки, до политичките претставници и до некои од советниците на АА-огранок во Струга, од страна на дел од медицинскиот персонал и други стручни кадри кои се вработени со Договор на определено време во Општата болница во Струга.
Пријавите се однесуваат на третманот на медицинскиот персонал и другите стручни кадри, вработени со Договор на определено време во Општата болница во Струга, во сферата на исплата на плати и придонеси.
Оваа група со над 40 работници, вработени за време на предизборната кампања за локалните избори во 2021, иако им е продолжен Договорот за работа и за 2022 година, до сега средина на месец август 2022, значи осмиот месец во годината, им се исплатени само три плати за 2022 и сеуште не им се исплатени заостанатите плати, а немаат ни информација каква иднина ги очекува. Поради ова, дел од овие вработени се тргнати на пат за печалба, а повеќе од нив ја анализираат как

„Првите Договори се склучени еден месец пред изборите, а за време на изборите им се сменети договорите со датуми како да почнале со работа три месеци пред изборите. Од кога почнале со работа, за 2021 им се исплатени по две плати од 12.000 денари и две плати за 2022 година. Сега ги приморуваат вработените кои имаат Решенија, да им дадат на рака по 5.000 денари на овие кои се вработени со Договор на определено време.“

АА – огранок во Струга, ги разгледува, потврдува и документира сите пријави од страна на сите лица вработени за време на предизборната кампања кои беа злоупотребени да се ангажираат во предизборието и беа уценувани да гласаат за ДУИ за да добијат решенија за работа, а сега, заборавени, уценети, оставени се на цедило.

АА – огранок во Струга, ги поставува овие три прашања:
1. ДУИ постапувајќи на овој начин, дали сеуште се смета себеси како партија која се грижи за стружаните?

2. Дали ДУИ, откако ја наполни Општата болница во Струга со членови на „широкото“ семејство на Рамиз Мерко и се труди на сите можни начини без причина да ги отстрани од работа над 40 вработени во оваа институција, сведочи дека како партија не ѝ требаат граѓаните до следните избори и дека работи по принципот „граѓани само за една употреба“?

3. Дали актуелниот министер за здравство од партијата Алтернатива, е запознаен со горенаведената ситуација?

АА – огранок во Струга, бара овој случај пријавен од самите вработени да се разгледа од страна на компетентните органи во Општата болница во Струга и инсистира да се прекине со крајната политизација и партизација во здравството и сите други јавни институции. Применете ги законските норми, дајте му шанса на принципот на меритокрација и не се потсмевајте со маките и потребите на граѓаните!
АА – огранок во Струга, им ветува на стружани дека овие пријави и маки на граѓаните, ќе ги анализира и третира со посебно внимание и сериозност, без разлика на нивната природа.

August 16, 2022
Butik Mili

Struga Ekspres