/div>
Loris
Dhoma-Energy Reklamo ketu!
Gjermania kërkon mbi 260 mijë punëtorë në vit
Bota, Slider

Gjermania kërkon mbi 260 mijë punëtorë në vit

Për periudhën 2017-2035 nevoja për punë në Gjermani do të jetë 1.13 milion punëtorë. Siç është menduar, digjitalizimi nuk është duke reduktuar vendet e punës, por është duke hapur vende pune të reja. E gjithë kjo po sjell me vete një imigrim më të madh në Gjermani – nga Bashkimi Evropian, por edhe nga vendet tjera – Ballkani.

Ky është përfundimi i hulumtimit të fundit të Fondacionit Bertelsman me titull “Dozimi dhe digjitalizimi”. Hulumtuesit parashikojnë se në të ardhmen, mbi 80 për qind e vlerës së shtuar në industrinë e prodhimit, si dhe në sektorin e shërbimeve, do të realizohen në baza digjitale. Ata vlerësojnë se tregu gjerman nuk është i përgatitur mjaftueshëm për një zhvillim të tillë.

“Problemi më i madh në këtë moment është mungesa e personelit të kualifikuar. Kërkesa për njerëz me arsim të lartë është shumë më e madhe sesa oferta dhe ky trend do të vazhdojë edhe në vitet e ardhshme”, thuhet në raport, shkruan DW. Kërkesa për punë në Gjermani për periudhën 2017-2035 do të jetë me afro 1.13 milion punëtorë. Sipas autorëve të studimit, kjo është një rënie e moderuar për punë, por do të rritet kërkesa për ekspertë dhe specialistë. Rreth 65 për qind e njerëzve nga vendet e tjera që vijnë kryesisht azilkërkuesit punojnë në punë ndihmëse.

Megjithatë, zgjidhja do të duhej të përmbushë kërkesat cilësore të tregut të punës, sepse sipas hulumtuesve, vetëm emigracioni i njerëzve me kualifikime të përshtatshme lejon integrimin e tyre të shpejtë në tregun e punës dhe parandalon mungesën e fuqisë punëtore të kualifikuar. Nga ana tjetër, migrimi i njerëzve të pakualifikuar paraqet probleme për të dyja palët. Rezultati i saj është se emigrantët që nuk mund të gjejnë punë (të përshtatshme) dhe kompani që nuk mund të vazhdojnë të mbushin vendet e lira.

February 16, 2019

error: Content is protected !!
Struga Ekspres