Nuhi Sela: BREXIT I FORTË APO I BUTË?
Opinion, Slider

Nuhi Sela: BREXIT I FORTË APO I BUTË?

Autor: Dr.sc Nuhi Sela -Strugë/

Struga Ekspres

BREXIT I FORTË APO I BUTË?

Sipas planit aktual, Britania e Madhe do të braktisë Bashkimin Evropian deri më 31 tetor, megjithëse ka mundësinë që të lirohet zyrtarisht nga BE deri në qershor, nëse anëtarët e parlamentit britanik do ta mbështesin marrëveshjen Brexit deri atëherë. Më 10 prill, BE ra dakord të shtyjë datën kur Britania e Madhe duhet të largohet nga blloku, edhe pse Theresa May kërkoi një vonesë më të shkurtër. Britania duhej të largohej nga Bashkimi Europian më 29 mars, por politikanët nuk arritën të bien dakord për një marrëveshje që do t’i paraqisnin Bashkimit Europian. Përkatësisht, parlamenti ka diskutuar disa opsione, ndër të cilat mbetet në bashkësinë doganore, e cila është një opsion që tregjet preferojnë.
Politikanët janë ende të ndarë mbi propozimin për Brexit. Theresa Mary May-kryeministre e Britanisё, mund të arrijë marrëveshje me BE-nё. Propozimi tashmë është hedhur poshtë në parlament për tre herë, gjë që ka shkaktuar lëkundje në vlerën e paundit britanik- £ dhe rezervave britanike. Ky plan nuk ka më asnjë shpresë për mbijetesë dhe ekipi qeveritar ka nisur negociatat me kreun e opozitës të Partisë së Punëtorëve, Jeremy Corby, në mënyrë që të gjejë një zgjidhje kompromisi me të cilën është rënë dakord nga shumica parlamentare.

Tregjet janë përgjigjur pozitivisht ndaj lajmit se BE ka miratuar shtyrjen, por është ende e paqartë nëse dhe kur do të ketë një ndryshim të mirëfilltë. Përveç kësaj, tregjet reagojnë mirë nё një rënie në shanset e një Brexit të ashtuquajtur të vështirë, i quajtur skenari që Britania po largohet nga Bashkimi Evropian pa një marrëveshje të negociuar.

April 15, 2019

Struga Ekspres