/div>
Loris
Dhoma-Energy Reklamo ketu!
AUV: Moti i ngrohtë rrit rreziqet nga paraqitja e helmimit me ushqim
Maqedoni, Shëndetësi, Slider

AUV: Moti i ngrohtë rrit rreziqet nga paraqitja e helmimit me ushqim

Rritja e re e paralajmëruar e temperaturave të ditës, e cila sipas meteorologë në disa rajone do të tejkalojë 40 gradë Celsius, i rrit rreziqet nga paraqitja e helmimit me ushqim, por është rrezik potencial edhe për shëndetin e kafshëve nëse për to në kohë nuk ndërmerren masa: sigurim i sasive të mjaftueshme të ushqimit të sigurt dhe ujit për pije, paralajmëron Agjencia për Ushqim dhe Veterinari (AUV).

Rekomandon edhe ushqimi i ftohur të ruhet në temperaturë më të ulët se pesë gradë, ndërsa ushqimi i cili duhet të përgatitet, në mënyrë termike të përpunohet në më shumë se 60 gradë.

Pemët dhe perimet para përdorimit të pastrohen mirë nën ujë, mishi, qumështi dhe vezët në mënyrë termike të përpunohen mirë. Pas përgatitjes ushqimi i ftohur të ruhet në frigorifer. Ushqimi duhet të mbrohet nga insektet, dhe kafshët shtëpiake të cilat mund të vijnë në kontakt me të.

Sipas AUV, rritja e temperaturave është stres për çdo kafshë, ndërsa mund të manifestohet me konsumim të zvogëluar të ushqimit, rritje e nevojës për ujë, prodhimtari të zvogëluar të qumështit dhe rritjes së dobët. Përqindja e lartë e lagështisë dhe ventilimi i pamjaftueshëm në objekte mund të jetë arsye për paraqitje të goditjes së nxehtësisë te kafshët, ndërsa djegia nga dielli paraqitet si pasojë e ekspozimit të drejtpërdrejtë në diell. Rrjedha mund të jetë fatale edhe në të dy rastet nëse nuk veprohet në kohë.

Në ferma, plotësojnë nga Agjencia duhet të bëhet kujdes me numrin e madh të akomodimit të kafshëve në objekte. Kafshët duhet të mbrohen nga veprimet direkte të rrezeve të diellit, përkatësisht në çdo dalje, nevojitet të ketë ftohës natyror. Dalja e kafshëve të bëhet në orët e hershme të mëngjesit ose orët e mbrëmjes, periudha kur duhet të organizohet edhe transporti i kafshëve ose ato të përdoren në aktivitete të punës, sepse atëherë temperaturat janë më të ulëta.

August 6, 2019

error: Content is protected !!
Struga Ekspres